Επίκαιρα

Χαβίτς – ένα εύκολο, νόστιμο, χειμωνιάτικο, ποντιακό φαγητό !

Χαβίτς – ένα εύκολο, νόστιμο, χειμωνιάτικο, ποντιακό φαγητό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι φούρνικο καλαμποκίσιο αλεύρι

4-5 φλιτζάνια νερό

3 -4κουταλιές βούτυρο αγελαδινό

Λίγο αλάτι.

Φούρνικο αλεύρι πουλάνε και τα σουπερμάρκετ.

 

Η λέξη “φούρνικον” προέρχεται απ’ το ποντιακό ουσιαστικό Φουρνίν, που σημαίνει φούρνος. Φούρνικο: δηλαδή ψημένο, φρυγανισμένο σε φούρνο.

Εάν χρησιμοποιήσετε απλό καλαμποκάλευρο, πρώτα να το καβουρδίσετε ελαφρά, σκέτο χωρίς λάδι ή βούτυρο.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε μέτρια φωτιά, έως ότου ξανθήνει. Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Λίγο πριν ζεσταθεί και κοντεύει να βράσει ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει, ώσπου να γίνει σαν κρέμα χωρίς σβόλους.

Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει ακόμα 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως, ζεστό.

Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο γιαούρτι στραγγιστό ή μικρούς κύβους ή τριμένο σκληρό τυρί μελίπαστο Λήμνο.

Για επιδόρπιο, τραγανό παραδοσιακό χαλβά βανίλιας Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button