Περιοδικό

Εύκολες συνταγές των 10’ – ψαρόσουπα με σολωμό

Εύκολες συνταγές των 10’ – ψαρόσουπα με σολωμό

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Ο καιρός μπορεί να είναι ανοιξιάτικος, αλλά μια ψυχρούλα την έχει ακόμα, ιδίως το πρωί. Στη βόρεια Ελλάδα ανάβουν ακόμα οι σόμπες και τα καλοριφέρ και το δελτίο καιρού μας θυμίζει ότι στα ορεινά ρίχνει και από κανένα χιόνι. Μπορεί ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι να μυρίσει, αλλά κι ο Μάρτης καμιά φορά είναι γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Επομένως, μια ζεστή, νόστιμη και θρεπτική σούπα είναι ό,τι πρέπει.

 

Η ψαρόσουπα με σολωμό γίνεται πανεύκολα, γιατί δε χρειάζεται να καθαρίσουμε λέπια και εντόσθια, αφού ο σολωμός πουλιέται σε φέτες φιλέτο.

Επίσης, τα αγκάθια που έχει είναι ελάχιστα και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε πανεύκολα. Διατίθεται σε δύο μορφές, φιλέτο χωρίς καθόλου κόκαλο (κάνει γύρω στα 17 ευρώ το κιλό) και φέτες με ελάχιστο κόκαλο (κάνει γύρω στα 15 ευρώ).

Ο σολωμός πουλιέται σε όλα τα σουπερμάρκετ, οπότε θα τον βρούμε πανεύκολα και όχι μόνο σε ιχθυοπωλείο.

Σαν ψάρι είναι κατάλληλο για ορισμένες μέρες νηστείας.

Είναι επίσης αρκετά λιπαρό, οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου ελαιόλαδο.

Μαζί με τη σαρδέλα και τον κολιό είναι από τα πιο λιπαρά ψάρια και εκτός από την πλούσια και χορταστική γεύση, μας δίνει τις πολύτιμες βιταμίνες Ω3, που είναι πολύ ωφέλιμες για την καρδιά και το αγγειακό σύστημα.

Τέλος, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του σολωμού είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλές ώρες για τη σούπα που θα κάνουμε (για ξελέπιασμα, καθάρισμα εντόσθιων, προσθήκη λαχανικών κλπ.), αλλά βράζει πολύ εύκολα μόνο σε 3-5 λεπτά.

Η κανονική ψαρόσουπα είναι η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων, και γίνεται από διάφορα “σουπόψαρα” (πετρόψαρα, σκορπιό, δράκαινα, χειλού, χάνο, πέρκα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο κ.ά.) μαζί με σέλινο, πατάτες και κρεμμύδι. Παίρνει όμως αρκετή ώρα. Αντίθετα, η όλη διαδικασία παρασκευής της σούπας με σολωμό δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά, εκτός εάν θέλουμε να προσθέσουμε αυγολέμονο για να την κάνουμε πιο «δυνατή», οπότε θα χρειαστούμε ακόμα 2-3 λεπτά επιπλέον.

Δεν είναι ακριβό ψάρι ο σολωμός, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι φιλέτο ψαχνό και δεν έχουμε να πετάξουμε κεφάλια και εντόσθια όπως με τα άλλα ψάρια. Αν έχετε υπομονή στο ξεψάχνισμα, μπορείτε αντί για φέτες να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κεφάλι του σολωμού, που πουλιέται μαζί με λίγο κρέας γύρω από το λαιμό και είναι πολύ φτηνό (γύρω στα 5 ευρώ το κιλό).

Η συνταγή μας θα βγάλει αρκετές μερίδες, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Τρώμε σήμερα όσο θέλουμε και την υπόλοιπη σούπα που περίσσεψε τη βάζουμε σε τάπερ σε μερίδες και στην κατάψυξη. Οπότε μετά από μερικές μέρες, που θα ξαναπεινάσουμε, απλά ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και σε 5 λεπτά έχουμε έτοιμο το γεύμα μας.

Εκτός από το αυγολέμονο, εάν θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο πλούσια τη σούπα μας, μπορούμε να την συνοδεύουμε με φέτα – όπως και στις περισσότερες σούπες.

Ιδανική φέτα είναι το καλαθάκι Λήμνου, που εκτός από την παραδοσιακή πρόβεια γεύση, έχει και ένα ελαφρύ νησιώτικο άρωμα. Οι λημνιοί κεχαγιάδες λένε ότι αυτή η ιδιαίτερη γεύση προέρχεται από το θυμάρι και τα αγριοβότανα της Λήμνου, που βόσκουν εκεί τα πρόβατα, και αφθονούν στα λιβάδια και τους λόφους του νησιού.

Η απόλαυση ολοκληρώνεται με ένα άλλο νηστίσιμο, παραδοσιακό προϊόν της Λήμνου: Χαλβά με αμύγδαλα Αχιλλαδέλη με μπόλικη κανέλα. Είναι τραγανός, μαστιχάτος και λιώνει απολαυστικά στο στόμα!

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σολωμό φρέσκο σε χοντρές φέτες

1 φακελάκι σκόνη πουρέ πατάτας

2 αυγά

1 λεμόνι

Αλάτι

Φέτα καλαθάκι Λήμνου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον σολωμό στην κατσαρόλα, σε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας όπου έχουμε ρίξει 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Περίπου 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ψήνεται πολύ γρήγορα.

Ρίχνουμε το ζουμί περασμένο από σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα, εκεί όπου θα κάνουμε την ψαρόσουπα.

Αφήνουμε τον σολωμό να μισοκρυώσει και στη συνέχεια τον ξεψαχνίζουμε.

Το ξεψάχνισμα γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν έχει πολλά κόκαλα, σχεδόν καθόλου.

Ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο κρέας στην κατσαρόλα με το ζουμί.

Από πάνω ανακατεύοντας ρίχνουμε τη σκόνη τον πουρέ πατάτας – όπως όταν φτιάχνουμε πουρέ πατάτας.

Προσοχή στο ξεψάχνισμα, να μη μας ξεφύγει κάποιο μικρό κοκαλάκι.

Όπως με όλα τα ψάρια, το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, αλλά ένα μικρό κοκαλάκι αν δεν το προσέξουμε και καρφωθεί στο λαιμό μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο.

Τέλος, χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο ή σε μπολ τα 2 αυγά κι από πάνω ρίχνουμε σ’ αυτά λίγο λίγο το χυμό από το στυμμένο λεμόνι (για να κάνουμε αυγολέμονο).

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

 

Και στη Σαρακοστή προτιμούμε και διαλέγουμε τα εξαιρετικά λημνιά προϊόντα!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button