ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Ένας Πολεμικός Χάρτης της Μύρινας του 1770 (Ορλοφικά) .

Ένας ζωγραφιστός Χάρτης της  Μύρινας το 1770, οποίος αναρτήθηκε από τη Λίζα Κουτσαπλή.

Oπως  αναφέρεται είναι έργο του περιηγητή  Du Chateau.  Θυμίζουμε ότι το 1770 ήταν η χρονιά,  με το Στόλο του Ορλόφ να Πολιορκεί τους Τούρκους,  που είχαν κλειστεί στο Κάστρο.

Στο Χάρτη μάλλον φαίνεται η διάταξη των Ρωσικών δυνάμεων, αυτά που είναι σαν τουβλάκια. Αν πράγματι είναι έτσι υπάρχει μια τέτοια διάταξη και στον Αυλώνα,  υποθέτω  για την απόκρουση κάποιας πιθανής   Τουρκικής απόβασης  εκεί.  Μια τέτοια παρουσία χερσαίων δυνάμεων απεικονίζεται και κάτω απο τη Ντάπια, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα τα δείγματα της Ρώσικης εγκατάστασης πρατηρίου,  εκεί.

Τα  ρωσικά σκάφη, η κύρια πολεμική δύναμη του Ορλόφ,    απεικονίζονται στον κόλπο του Πλατύ.

Βέβαια ο Χάρτης είναι  στο περίπου ως προς τις Παραλίες της Μύρινας, οι οποίες παρουσιάζονται δυσανάλογες στο μέγεθος τους,   όμως  είναι  ευκρινείς.

Ο Ρωμαίικος Γιαλός,   τα Ρηχά Νερά κλπ όπως και ο Πέτασος. Εντύπωση μου κάνει που δεν απεικονίζεται το μικρό λιμανάκι της Μύρινας,  το Ενετικό,  το οποίο είναι προγενέστερο της ημερομηνίας του Χάρτη. Ίσως επειδή το Ενετικό Λιμανάκι  ήταν σε σημείο άμεσου  ελέγχου  και βολής από τα Τούρκους στο Κάστρο,  να μην μπόρεσε  ο Γάλλος Περιηγητής να πάει   ως  εκεί.   Στο περιθώριο  το Χάρτη έχει αναφορές επεξηγηματικές  της εικόνας.

Αυτά σαν απλές παρατηρήσεις και κάθε άλλη επεξήγηση από εσάς είναι ζητούμενο !       Η.Κ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button