Απόψεις

Φρεντοτσίνο με κουλουράκια κανέλας

Φρεντοτσίνο με κουλουράκια κανέλας

Δεν έχουν περάσει τόσο πολλά χρόνια, από τον καιρό που οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας ζούσαν στη φτώχεια και τις στερήσεις. Ήταν τότε που η πιο συνηθισμένη διασκέδαση ήταν μέσα στο σπίτι το χειμώνα και στην αυλή το καλοκαίρι, με ατέλειωτες διηγήσεις και ιστορίες από τον πόλεμο, τον στρατό, τη θάλασσα κ.ά.

Ήταν ο καιρός που όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, έπιναν τον μοναδικό καφέ, που δεν ήταν φτιαγμένος από καφέ, αλλά από ρεβίθια.

Δεν υπήρχαν ούτε ο ελληνικός καφές, ούτε ο τουρκικός, ούτε οι εκατοντάδες άλλοι σε διάφορες παραλλαγές, όπως φρέντο, καπουτσίνο,  εσπρέσο, Ristretto, Lungo, Caffè Americano, Machiatto, Café Latte, Mocha, Affogato, Espresso Freddo, Cappuccino Freddo, κλπ.

 Σήμερα έχουμε φτάσει στο αντίθετο άκρο. Ο καθένας έχει το δικό του γούστο, κι αυτό δεν είναι κακό. Καμιά φορά, όμως, το παρακάνουν ορισμένοι.

Ένα παράδειγμα: Ξυπνάει η κυρία κατά τις 9 – 9.30 το πρωί, κι αντί να βάλει το μπρίκι να ψήσει τον καφέ της, παίρνει τηλέφωνο στο ντιλίβερι και παραγγέλνει να της το φέρουν στο σπίτι:

“Ένα φρεντοτσίνο με κουλουράκια κανέλας, παρακαλώ”.

 Κι έρχεται ο ντελιβεράς με το μηχανάκι να παραδώσει την παραγγελία, που στοιχίζει και 3,50–4 ευρώ  – αφού ο καφές συνοδεύεται με ένα μπισκότο κανέλας!

Κι όχι μόνο καφέ, αλλά το μεσημέρι και το βράδυ και το φαγητό, την πίτσα κλπ. επειδή βαριόμαστε να μαγειρέψουμε.

 Θα πεις, το μεροκάματο του βγάζει το παιδί.

Ναι, αλλά μεροκάματο τρόμου, γιατί ένα 8ωρο είναι στην τσίτα, να ισορροπεί τη ζωή του πάνω σε δύο ρόδες, μέσα στην κίνηση, σε δρόμους με λακκούβες, χωρίς καλό φωτισμό τη νύχτα, συχνά χωρίς κράνος, μερικές φορές ανασφάλιστος.

 

Πώς αλλάζουν οι συνήθειες και οι καιροί!…

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button