Περιοδικό

Η άγνωστη ιστορία του Ήφαιστου

Η άγνωστη ιστορία του Ήφαιστου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι ερωτικές σχέσεις των αρχαίων θεών κυριαρχούν στην ελληνική μυθολογία και οι ιστορίες τους ενέπνευσαν τους ζωγράφους για να αποτυπώσουν τα έργα και τις ημέρες τους. Συνήθως πρωταγωνιστής ήταν ο άπιστος Δίας, αλλά και οι υπόλοιποι θεοί δε «υστερούσαν». Υπέκυπταν στους πειρασμούς και είχαν πλούσια «δράση».

Όλοι ξέρουμε την ιστορία με τον Ήφαιστο, πώς ήλθε στη Λήμνο και δίδαξε στους κατοίκους του νησιού την μεταλλουργία κλπ. Υπάρχει όμως και μια άλλη άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστή την Ήφαιστο και τη γυναίκα του την θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη, σαν θεά της ομορφιάς και του έρωτα που ήταν, απατούσε τον Ήφαιστο με τον Άρη, τον θεό του πολέμου.

Ο Ήφαιστος ήταν το νόμιμο παιδί του Δία και της Ήρας. Μεγάλωσε μακριά από τους γονείς του και έγινε σπουδαίος μεταλλουργός. Σε αντίθεση με το ελκυστικό παρουσιαστικό των άλλων θεών, είχε σκούρα γένια, μελαχρινή επιδερμίδα και γενικά μια αρρενωπότητα και αγριάδα. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να κατακτήσει τις ομορφότερες γυναίκες, ίσα-ίσα ακριβώς για αυτό τον ερωτεύτηκαν πολλές. Η πιο γνωστή και εντυπωσιακή σύζυγός του ήταν η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μύθο η Αφροδίτη ήταν και η αιτία να έρθει σε ρήξη με τον πολεμοχαρή αδερφό του Άρη.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του θεού του πολέμου σαγήνεψε τη θεά Αφροδίτη. Λίγο καιρό μετά τον γάμο Ήφαιστου και Αφροδίτης, η Αφροδίτη άρχισε να συναντιέται με τον Άρη πίσω από τη πλάτη του συζύγου της. στο παλάτι του Ήφαιστου. Ο Ήλιος που έβλεπε τα πάντα – «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον», που λέει και η αρχαία παροιμία – τους είδε από το άρμα του. Αμέσως έτρεξε και φανέρωσε στον Ήφαιστο ότι η γυναίκα του είχε για εραστή τον αδερφό του και ότι μάλιστα τον συναντούσε πάνω στο κρεβάτι τους.

Ο Ήφαιστος οργισμένος ζήτησε από τον Ήλιο να μην μιλήσει σε κανέναν και έστησε σχέδιο για να τους εκδικηθεί. Σαν καλός τεχνίτης που ήταν, έφτιαξε ένα δίκτυ τόσο φίνο που ήταν αόρατο, σχεδόν δεν φαινόταν, για να τους πιάσει στα πράσα, και ανακοίνωσε ότι έφευγε από τον Όλυμπο, ότι θα λείψει, και ότι πήγαινε «για σύσκεψη και για δουλειές» στη Λήμνο.

 

Ακούγοντάς το, ο Άρης πήγε στην Αφροδίτη, βρήκαν ευκαιρία και επιδόθηκαν σε έναν παράφορο έρωτα στο κρεβάτι. Ο Ήλιος πάλι ενημέρωσε τον Ήφαιστο, ο οποίος μπήκε μέσα στην κρεβατοκάμαρα και τους παγίδευσε με το δίκτυ. Τότε κάλεσε και τους άλλους θεούς σαν μάρτυρες να δουν το γελοίο θέαμα που παρουσίαζαν.

 

Νεότερες εκδοχές πρόσθεσαν και έναν νεαρό, τον Αλεκτρύωνα, φίλο του Άρη, τον οποίο ο Άρης είχε βάλει να φρουρεί σε περίπτωση που ερχόταν κάποιος, δηλαδή να κρατάει φανάρι και να κάνει τσίλιες. Αλλά ο Αλεκτρύωνας αποκοιμήθηκε, αφήνοντας τον Ήλιο ανενόχλητο να δει τους δύο εραστές.

Στο θυμό του, ο Άρης μεταμόρφωσε τον Αλεκτρυώνα σε πετεινό (ἀλεκτρυών), που ακόμα και σήμερα λαλεί την ανατολή, ειδοποιώντας τον κόσμο για την άφιξη του Ήλιου.

 

Το παράνομο ζευγάρι δικάστηκε από τους θεούς και ντροπιασμένο άκουσε τις κατηγορίες. Μετά την δίκη ο Ήφαιστος τους ελευθέρωσε από το δίχτυ και έφυγε τρέχοντας.

 

Πάντως, ο απατημένος Ήφαιστος πλήρωσε την Αφροδίτη με το ίδιο νόμισμα. Γρήγορα ξεπέρασε τη στεναχώρια του και βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά μιας άλλης θεάς. Τον ερωτεύτηκε η θεά της σοφίας, Αθηνά, η οποία μπορεί να μην ήταν τόσο πολύ όμορφη όσο η Αφροδίτη, αλλά, όπως και ο τεχνίτης Ήφαιστος, ήξερε και χρησιμοποιούσε τα πιο απίθανα ερωτικά κόλπα και τις τεχνικές στο σεξ…

 

ηφαιστος1.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button