Επίκαιρα

Η Ελλάδα μήνυσε τη Δανία για το τυρί “φέτα”

Η Ελλάδα μήνυσε τη Δανία για το τυρί φέτα

Η  Κομισιόν και η Ελλάδα κατέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) όσον αφορά την ονομασία της φέτας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης υπέγραψε το σχετικό πληρεξούσιο καθώς η σκανδιναβική χώρα αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου:
Επιτρέπει στους παραγωγούς της να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα» και να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις της.

Επίσης παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες.
Με την ενέργεια αυτή του Υπουργού ορίζονται οι πληρεξούσιοι της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άσκηση παρέμβασης υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσφυγή της κατά του Βασίλειου της Δανίας.
Ο κ. Βορίδης είπε:

«Η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της πατρίδας μας αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της Κυβέρνησης μας και θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα σφετερίζεται την ονομασία ενός εκ των πλέον εμβληματικών προϊόντων μας, της Φέτας, αλλά και των ελληνικών προϊόντων εν γένει».

Σημειωτέον ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα όπου περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και των φαινομένων του μιμητισμού.

Ως γνωστό, Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, και τις ρίζες τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα.

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα κατσικιού. Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής. Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές και νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός και εντός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996.

Τα τελευταία χρόνια ένα άλλο τυρί ΠΟΠ το “καλαθάκι” της Λημνου  έχει κατακτήσει την αγορά, ελληνική και στο εξωτερικό, για την μοναδική νοστιμιά του.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button