Λήμνος : Ξενάγηση στο Κάστρο της Μύρινας
Επιμέλεια δημοσίευσης : Θ. Δημητριάδης
Ευαγγελία Γεροντούδη – Ξενάγηση στο Κάστρο της Μύρινας
Η Ευαγγελία Γεροντούδη αγαπά τον τόπο της, τη Λήμνο. υπερβολικά και αυτό το δείχνει με κάθε τρόπο. Όπως με το σπουδαίο και περιεκτικό βιβλίο που εξέδωσε, όπου περιγράφει με τρόπο ευσύνοπτο την ιστορία του νησιού της και ιδιαίτερα το κάστρο της Μύρινας.
Τίτλος του βιβλίου: «Ξενάγηση στο κάστρο της Μύρινας…».
Αρχίζει με την ιστορία της Λήμνου από την αρχαιότητα, όπου ονομαζόταν Δίπολις, Αιθαλεία, Υψιπύλια. Από εκεί προχωρεί σε όλες τις περιόδους της αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ιστορίας, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα και οι σταθμοί.
Η ιστορία της Λήμνου αποτελεί σμίκρυνση της ιστορίας της Ελλάδας. Έζησε τα ίδια γεγονότα, τους ίδιους κατακτητές, παρόμοια ευχάριστα ή δυσάρεστα με όλους τους Έλληνες.
Η Μαρούλα της Λήμνου άναψε την επαναστατική φλόγα κατά των Τούρκων λίγα μόλις χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Το κάστρο της Μύρινας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού και στην άμυνά του. Αυτό το κάστρο δεν αλώθηκε ποτέ, μόνο με συμφωνίες παραδινόταν. Τα τείχη του ήταν σπουδαία. Ονομάζονταν «Κυκλώπεια», γιατί ήταν πολύ μεγάλα. Είχαν 14 πύργους ύψους 7-8 μέτρων και το πάχος τους ήταν 1,5 μέτρα. Κατασκευάστηκε επίσης βαθειά εξωτερική τάφρος.
Στο κάστρο υπήρχαν ξενώνες της φρουράς, πηγάδια για άντληση νερού, στοές και σήραγγες που οδηγούσαν σε διάφορα σημεία της πόλης, απ’ όπου μπορούσαν να ανεφοδιάζονται οι υπερασπιστές της χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Η θέα από το κάστρο για τον επισκέπτη είναι μαγευτική.
Υπάρχει ένας μύθος για το κάστρο που αφορά την περίοδο της Κατοχής. Οι γερμανοί ύψωναν τη γερμανική σημαία κάθε πρωί και το άλλο πρωί την έβλεπαν κομματιασμένη. Τελικά, προτού αρχίσουν εκτελέσεις Ελλήνων, διαπίστωσαν ότι την κατέστρεφαν τα κοράκια.
Το βιβλίο περιέχει φωτογραφίες που δείχνουν τα τοπία με ακρίβεια.
(Γιάννης Παπαγεωργίου – Φιλόλογος. Πηγή: ΛΕΥΤΕΡΙΑ 12-12-19)