Ανακοινώσεις

Μαθητικές Εκπαιδευτικές Εκδρομές που ξεχωρίζουν – ΓΕΛ Μουδρου, δείτε φωτογραφιες

ΓΕΛ ΜΟΥΔΡΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου Λήμνου πραγματοποίησε κατά το χρονικό διάστημα από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Βόλο και το Πήλιο,  με τη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου. Η εκδρομή αποτέλεσε ευκαιρία για μια ιστορική περιήγηση από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία έως τους νεότερους χρόνους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου και να περιηγηθούν στον οργανωμένο νεολιθικό οικισμό με τους έξι λιθόκτιστους περιβόλους. Η ομάδα μελέτης του Προγράμματος της «Πολιόχνης» είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα ευρήματα των ανασκαφών, όπου περιλαμβάνονται λίθινα και οστέινα εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα, καθώς και γραπτή και εγχάρακτη κεραμική, που αποτελεί το αποκορύφωμα της νεολιθικής κεραμικής τέχνης.

Στην εκπαιδευτική τους περιήγηση επισκέφθηκαν, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Η εκπαιδευτική εκδρομή περιελάμβανε και μονοήμερη περιήγηση στο Πήλιο και συγκεκριμένα στις Μηλιές και στην Μακρινίτσα.

Στις Μηλιές οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο  τέμπλο, κατασκευασμένο από Ηπειρώτες τεχνίτες. Η ομάδα εντυπωσιάστηκε από την εκπληκτική ακουστική του ναού, η οποία οφείλεται σε 48 ανάποδα πιθάρια (4 σε κάθε τρούλο), τα οποία βρίσκονται στις γωνιές των τρούλων και σε ένα πηγάδι στο κέντρο του ναού.

Ακόμη, η περιήγηση στις Μηλιές περιελάμβανε επίσκεψη στην Βιβλιοθήκη Μηλεών, που ιδρύθηκε το 1814 με τη μορφή Σχολής από τους λογίους ιερείς και υπέρμαχους του Διαφωτισμού Άνθιμο Γαζή, Γρηγόριο Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη. Εκεί θαύμασαν την πλούσια συλλογή σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων όπως αυτό της έκδοσης του «Λόγιου Ερμή».

 

Στη Μακρινίτσα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Μητρόπολη, την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου θαύμασαν το ανάγλυφο από λευκό μάρμαρο που παριστά την Παναγία όρθια σε στάση δεομένης ως Πλατυτέρα των Ουρανών. Κάτω από την εκκλησία, επισκέφθηκαν ένα διώροφο παρεκκλήσιο, γνωστό ως «Κρυφό σχολειό».

Τέλος, η εκπαιδευτική εκδρομή περιελάμβανε και επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας «Τσαλαπάτα» του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, που στεγάζεται στο ομώνυμο παλιό εργοστάσιο στο Βόλο.  Εκεί ήρθαν σε επαφή με την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και αντιλήφθηκαν τη βιομηχανική κληρονομιά της.

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Καραγιάννης Στυλιανός (διευθυντής), Ξένου Ιωάννα, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος και η σχολική νοσηλεύτρια Καρωμένου Ειρήνη.

 

 

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button