Περιοδικό

ΜΝΗΜΕΣ – Γράφει κάθε Παρασκευή η Χριστίνα Κάβουρα

ΜΝΗΜΕΣ

Για όλους εμάς τους Έλληνες, όπου και αν βρισκόμαστε,  η Κωνσταντινούπολη θα είναι πάντα η Πόλη, η Βασιλεύουσα, όσα ονόματα και αν της αλλάξουν, και η Αγία Σοφία θα είναι πάντα σύμβολο Ορθοδοξίας, σύμβολο Πίστης, σύμβολο Ελευθερίας και Πολιτισμού. Ποιος φοβάται λοιπόν ονόματα και σύμβολα ?

Συνδυάζοντας  τὸ περίκεντρο καὶ τὸ κατά μῆκος κτίσμα ὑπὸ ἓνα αἰωρούμενο νευρώδη τροῦλλο μὲ τὰ 40 παράθυρα ποὺ ἐπικρέμαται φωταγωγούμενος ἀπὸ ὸν οὐρανὸ γιὰ νὰ «ἀναγελᾶ ἀεὶ ἡ ἠμέρα»» κατὰ τὸν ἱστορικὸ Προκόπιο.

Ένας τρούλος που υπενθύμιζε τον «θόλο» του σύμπαντος και κάλυπτε έναν χώρο προσευχόμενων που πρέπει να αριθμούσαν πάνω από 14.000 πιστούς. Επίσης ο τρούλος είχε σκοπό να αναδείξει μέσα από την αρχιτεκτονική αυτή καινοτομία του (που ειρήσθω εν παρόδω για 1000  συναπτά έτη δεν ξεπεράσθηκε) την ίδια μας τη θρησκεία, που σκοπό έχει την ανύψωση του ανθρώπου προς το Θεό. Η καμπυλότητα του  συμβολίζει την  αγάπη, η οποία  αγάπη αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.

Τι συμβολίζει ή τι θέλει να δείξει αυτή η θλιβερή, βάρβαρη  όσο και αναμενόμενη απόφαση του Ερντογάν ? Γιατί ο νους και ο λογισμός του τριγυρίζει στην Πόλη αφού η πρωτεύουσα και το παλάτι του είναι στην Άγκυρα ? Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ασχολείται με την Αγία Σοφία ?

Γιατί από το 2012 ζητούν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία ? Δεν υπάρχουν τζαμιά στην Πόλη, ή στην Αγία Σοφία θα ακούσει ο Θεός με μεγαλύτερη ….. προσοχή τις προσευχές τους ?

Παρόλο που το 1918 η Αγία Σοφία ήταν τζαμί ήθελαν να την ανατινάξουν σαν εκδίκηση για την κατοχή της Πόλης από τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Μπορεί να διατείνονται διάφορα, αλλά η Αγία Σοφία είναι καρφί στο μάτι τους και μισητό μνημείο όπως και όλα τα άλλα Ελληνικά Μνημεία, όπως και οι τόσες άλλες αρχαίες Ελληνικές πόλεις η Μίλητος, η Έφεσος, η Πέργαμος, τις οποίες  οι Τούρκοι ξεναγοί τις χαρακτηρίζουν ανερυθρίαστα ως παλαιά Τουρκία, λες και οι Τούρκοι ήταν από πάντα εδώ !

Γιατί αυτός ο λαός προσπαθεί να οικειοποιηθεί ξένα σύμβολα και να στηρίξει την συνοχή  του πάνω σε μια ξένη Ιστορία που τελικά δεν μπορεί  να αποδεχτεί?

Μα πάντα έτσι ήταν, ένας λαός που ήρθε από το πουθενά, που εξισλάμισε αυτόχθονες λαούς που κατοικούσαν στον χώρο για να γίνει Έθνος, που  γενοκτόνησε όσους λαούς αντιστάθηκαν σ’ αυτόν τον εξισλαμισμό. Ασσυρίους, Αρμενίους, Έλληνες του Πόντου και της Μικρασίας.  Που πήγαν 30 εκατομμύρια Έλληνες που σύμφωνα με σοβαρά στατιστικά στοιχεία κατοικούσαν στο χώρο ?

Προς τι οι φιέστες και οι …. Επέτειοι μνήμης  που καταδεικνύουν ότι όλος αυτός ο Πολιτισμός  δεν ανήκει στον Τούρκικο λαό αλλά είναι ξένος γι αυτόν και απόλυτα  μη ενσωματούμενος ?

Όσο εμείς δεν ξεχνούμε και βέβαια δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε τόσο η Ηγεσία των γειτόνων δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

Η Ιστορία έχει ανατροπές ας μην ξεχνιόμαστε !

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button