Περιοδικό

Ο πιο ξεχωριστός Φάρος στην Ελλάδα και 4ος στον Κόσμο !

Επιμέλεια δημοσίευσης : Ν. Δώρα

Στους εννέα φάρους μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει τον «Τουρλίτη» της Άνδρου, σε σημερινό άρθρο της, η αμερικάνικη ιστοσελίδα «matadornetwork.com», ένα δίκτυο εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε όλη την υδρόγειο.

Το εν λόγω δημοσίευμα κατατάσσει τον «Τουρλίτη» στην τέταρτη θέση, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την Άνδρο, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή του νησιού μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου ο φάρος «Τουρλίτης» να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι περισσότεροι φαροφύλακες έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι φάροι εξακολουθούν να στέκονται όρθιοι. Εκτός από μνημεία μιας… ξεπερασμένης τεχνολογίας, παραμένουν από τα πλέον γραφικά και αναγνωρίσιμα παράκτια αξιοθέατα στον κόσμο», αναφέρει στην εισαγωγή του ο δημοσιογράφος κ. Eben Diskin.

«Ο φάρος Τουρλίτης μοιάζει να βγαίνει κατευθείαν από βιβλίο του Χάρι Πότερ. Στέκεται πάνω σε έναν στενό πέτρινο βράχο, που περιβάλλεται από τη θάλασσα του Αιγαίου, στο ελληνικό νησί της Άνδρου. Χτισμένος το 1897, ο φάρος καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε στον βράχο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο πέτρινος βράχος έχει σχηματιστεί, έπειτα από χιλιάδες χρόνια διάβρωσης και αποτελεί το ιδανικότερο βάθρο για έναν φάρο (τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά). Στη φανταστική του εμφάνιση, προστίθεται μια πέτρινη σκαλισμένη στον βράχο σκάλα, που ξετυλίγεται με κατεύθυνση προς τα πάνω, φτάνοντας στο κτήριο. Μετά την ανακατασκευή του, ο Τουρλίτης έγινε ο πρώτος αυτόματος φάρος της Ελλάδας, ο οποίος λειτουργούσε χωρίς χειριστή-φροντιστή», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον όμορφο φάρο της Άνδρου.

Ο «Τουρλίτης» αποτελεί σύμβολο της μακρόχρονης ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Άνδρου. Εκτός από την ανεκτίμητη αισθητική και πολιτιστική του αξία, ξεχωρίζει γιατί είναι ο πρώτος «αυτόματος» φάρος της Ελλάδας.

Μετά την καταστροφή του το 1943 από τον βομβαρδισμό, ο φάρος λειτούργησε εκ νέου το 1950, ενώ με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή το 1994. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τουρλίτης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδας» των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button