Περιοδικό

Σαν σήμερα, τα Αγιαμοδέστ, τα ζώα μιλούσαν και άλλα τινά!

Σήμερα 16/12 είναι τα  ΑγιοΜοδέστ, για να το πούμε Λημνιά!

Ο Άγιος Μόδεστος είναι Εκείνος που στην κτηνοτροφική Λήμνο έχει μια  ιδιαίτερη παρουσία αφού θεωρείται ο  προστάτης των Ζώων,  των παραγωγικών κυρίως   και δη των  μεγάλων,   όπως είναι  τα Βοοειδή, το Άλογο και ο ταπεινός  μα τόσο πολύτιμος Γάδαρος.

Στη Λήμνο η Γιορτή του Άγιου  τιμάται με  ειδικό τρόπο,  Οι κάτοικοι των Χωριών,   που σχεδόν ολοι είχαν ζωα παραγωγικά,  πήγαιναν στις Εκκλησίες,  οι οποίες παλιότερα όλες λειτουργούσαν,   προσφορές Κόλλυβα  και Άρτους.

Μετά την εκκλησία οι πιστοί τάιζαν με  τα αγιασμένα στην Εκκλησία Κόλλυβα και Αρτους  τα ζώα τους και τα έραναν  με Αγιασμό.

Τη μέρα αυτή  δεν έβγαζαν τα ζώα για δουλειά και έτσι έκφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για  ο,τι έπαιρναν από αυτά!

Έλεγαν μάλιστα,  και αυτό  μέχρι τη 10ετια του 1990 ήταν ζωντανό και μας το ανέφεραν  σε εκπομπές του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,   ότι τα ζα  τους το προηγούμενο βράδυ της Γιορτής  μιλούσαν μεταξύ τους !

Δεν είναι, επισης,  τυχαίο ότι στο πιο Κτηνοτροφικό Χωριό της Λήμνου, τον Κατάλακκο, η κεντρική Εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Μόδεστο.

Υπάρχουν και άτομα στη Λήμνο  που είναι βαφτισμένα με το ονομα Μόδεστος, ενώ  στην Πλάκα , ισως και αλλού,  σήμερα γιορτάζει το ονομα Δημοσθής και έτσι φαίνεται ότι δεν προέρχεται απο το Δημοσθένης αλλά το Μόδεστος.

Η  σημερινή Γιορτή σε κάποια  χωριά γιορτάζεται 2 μέρες αργότερα, στις 18 Δεκέμβρη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button