Απόψεις

Ταχίνι με μέλι, τώρα τις γιορτές και όλο το χρόνο

Ταχίνι με μέλι, τώρα τις γιορτές και όλο το χρόνο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Αυτές τις μέρες των γιορτών τα περισσότερα σουπερμάρκετ φέρνουν χαλβά από ταχίνι και ταχίνι με μέλι. Είναι μια παραδοσιακή γευστική απόλαυση.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Λημνιοί, οι οποίοι δεν περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τα απολαύσουν, αλλά τα έχουν κάθε μέρα στο σπίτι τους, είτε για πρωινό, είτε ως επιδόρπιο.

Την ωραία αυτή παράδοση την δημιούργησε στη Λήμνο η οικογένεια Αχιλλαδέλη.

Η καλλιέργεια του σησαμιού, απ’ το οποίο παράγεται το ταχίνι και ο χαλβάς, ήταν γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια. Λαδόμυλοι υπήρχαν διάσπαρτοι στη Λήμνο κι επεξεργάζονταν τον εξαιρετικής ποιότητας καρπό, παρέχοντας αυτάρκεια λαδιού στους κατοίκους της.

Τη δεκαετία του 1930, ο Βασίλης Αχιλλαδέλης, έχοντας παρακαταθήκη την εμπειρία και τη  γνώση των προγόνων και εφόδια το μεράκι και την όρεξή του για δουλειά, έστησε μια οικοτεχνία παραγωγής ταχινιού και σησαμέλαιου

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο χαλβάς και το λουκούμι, φτιαγμένα κι αυτά με παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν στην παραγωγή, αποσπώντας άριστες κριτικές και καθιστώντας την επιχείρηση άκρως ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά.

Η επόμενη γενιά, Ηλίας και Νίκος, με την γνώση, την εμπειρία και τα βιώματα της προηγούμενης αλλά και το δυναμισμό του νέου, μεταστέγασαν, εκσυγχρόνισαν και επέκτειναν την οικοτεχνία, με σεβασμό στην παράδοση και την παραγωγική διαδικασία. Πρόσθεσαν νέα προϊόντα με πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές και αγνά υλικά (χωρίς πρόσθετα) όπως πετιμέζι-μούστο και γλυκά του κουταλιού. Σήμερα η βιοτεχνία Αχιλλαδέλη είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και διατίθενται άριστης ποιότητας προϊόντα: Ταχίνι και παραδοσιακό ταχίνι (ολικής άλεσης), σησαμέλαιο, χαλβάς (βανίλιας, με κακάο, με αμύγδαλα, με φιστίκια και με μέλι), λουκούμι με διάφορες γεύσεις, βανίλια (το γνωστό μας καλοκαιρινό “υποβρύχιο”, μαστίχα, πετιμέζι-μούστος, βυσσινάδα, και μια ατέλειωτη σειρά γλυκά του κουταλιού (κεράσι, βύσσινο, φιστίκι, σταφύλι, κυδώνι, ντοματάκι, συκαλάκι, κολοκυθάκι, μελιτζανάκι, αχλαδάκι, μανταρινάκι, καρυδάκι, νεραντζάκι πράσινο, νεράντζι ρολέ, καρότο, καρπούζι, περγαμόντο, γκρέϊπφρουτ, πορτοκάλι, ρετσέλι, βερίκοκο, κοκτέϊλ ) και φρουϊκγλασέ.

Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με ιδιαίτερη προσωπική φροντίδα. Τα φρούτα και λαχανικά, είτε είναι ντόπια , είτε προέρχονται από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Μεταφέρονται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία κι έτσι εξασφαλίζεται η εξαιρετική ποιότητά τους. Επεξεργάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της μονάδας, που εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας – Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων ISO – HACCP στην παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση.

Σήμερα, η «ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ-ΛΗΜΝΟΣ» συνεχίζοντας την παράδοση, με εμπειρία παραγωγής και διάθεσης, μεταφέρεται σταδιακά, στα χέρια της τρίτης γενιάς, χωρίς να χάνει τίποτα από το μεράκι του ιδρυτή της, την όρεξη των συνεχιστών του και την άριστη ποιότητα των προϊόντων της.

Έτσι, μπορεί κανείς καθημερινά και όλο το χρόνο να απολαμβάνει, εκτός από τα άλλα χειροποίητα και σπιτικά προϊόντα της οικογένειας Αχιλλαδέλη, και το παραδοσιακό ταχίνι με μέλι θυμαρίσιο, που μοσχοβολάει το άρωμα και τη γεύση της Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button