ΑπόψειςΕπιλεγμένα

“θαύμα” της βιοϊατρικής το Εμβολιο! Διαδικτυακή Ενημέρωση του Ιατρ. Συλ. Λημνου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΗΜΝΟΥ    Μύρινα 28/12/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα, ξεκίνησε χθες,
27 Δεκεμβρίου 2020,το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του φονικού ιού SARS-COV-2. Αυτή την ημέρα “ορόσημο” επέλεξε ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου για τη διοργάνωση ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα:
“Εμβολιασμός έναντι κορωνοϊού SARS-COV-2”.
Σημαντικός αριθμός υγειονομικών του νησιού μας παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις επιστημονικές ομιλίες των προσκεκλημένων καθηγητών .
Ο συμπατριώτης μας, κ. Δημήτριος Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάπτυξη, στην τεχνολογία και στα χαρακτηριστικά των εμβολίων κατά του SARS-COV-2.
Ο κ. Κωνσταντίνος Πίτσιος, Αλλεργιολόγος και ΕΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χορήγηση του εμβολίου και στην αντιμετώπισή τους καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα εμβολιαστούν με ασφάλεια άτομα με ιστορικό αλλεργιών.
Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, μπορούμε συνοψίζοντας να αναφέρουμε συμπερασματικά , πως :
1.Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται αποτελεί ένα σύγχρονο “θαύμα” της βιοϊατρικής επιστήμης ( τεχνολογία mRNA, που παράγει την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, στα κύτταρα του ατόμου που εμβολιάζεται και ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης ) και ένα παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας απέναντι στον “κοινό” εχθρό.
2. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι παρόμοιες ή και κατά τι υψηλότερες έναντι άλλων εμβολίων που ήδη κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται για άλλα λοιμώδη νοσήματα.
3. Οι αλλεργικές αντιδράσεις από τη χορήγηση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά στα ειδικά εμβολιαστικά κέντρα. Ασθενείς με αλλεργία σε τροφές, μέλισσες, πενικιλλίνη, γύρεις κ.α., δεν έχουν κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας στο εμβόλιο. Μόνο τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας σε εμβόλια ( έκδοχο-ουσία PEG ) ή ασθενείς με μαστοκυττάρωση , πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να εμβολιαστούν με ασφάλεια.
4. Για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας και επανόδου στην κανονικότητα, απαιτείται ο εμβολιασμός υψηλού ποσοστού του πληθυσμού (>60-70%) και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο, τηρώντας τις επίσημες οδηγίες, να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας.
5. Μέχρι να επιτύχουμε τον περιορισμό και την εξάλειψη της πανδημίας συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας.
Τους επόμενους μήνες, οι υγειονομικοί μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, θα είμαστε παρόντες στην εκστρατεία του εμβολιασμού έναντι του SARS-COV-2, προκειμένου να πετύχουμε την αντίστροφη μέτρηση και τον έλεγχο της πανδημίας.
Ευχόμαστε σε όλους :
Χρόνια πολλά , ευτυχισμένο το νέο έτος 2021 και είθε η κοινή μας προσπάθεια να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, στην επίτευξη του στόχου μας για “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” από την ομηρία της πανδημίας του SARS-COV-2 και ευημερία στην κοινωνία μας !

Στη Φωτογραφία ο Λημνιός (καταγωγή  από Σαρδές) Καθηγητής Παιδιατρικής,  Δημ. Καφετζής

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button