ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – σαμσάδες

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – σαμσάδες

Οι σαµσάδες είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά της Λήμνου και θυµίζουν λίγο τον µπακλαβά. Μπορούν να συνοδέψουν τον καφέ ή το τσάι, ενώ θεωρούνται και ιδανικοί για κέρασμα. Θέλουν λίγη υπομονή στην παρασκευή τους, αλλά αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό φύλλο κρούστας και 300 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για τη γέμιση 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα

2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρδισμένο ελαφρά

4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη, άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο

Για το σιρόπι 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (Μπορει να γινει και μέλι Λημνου)

1 1/2 φλιτζάνι νερό

1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο Λήμνου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ. Τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και το σουσάμι και τα ραντίζετε με άρωμα πικραμύγδαλου ή ανθόνερο.
Λιώνετε το βούτυρο γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.

Απλώνετε τρία-τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά με πινέλο.

Πασπαλίζετε με αρκετό από το μίγμα των αμυγδάλων.
Βάζετε στη μακριά άκρη των βουτυρωμένων φύλλων μια ξύλινη βέργα με την οποία ανοίγετε φύλλο και τυλίγετε τα φύλλα μαζί με τη βέργα σχηματίζοντας ρολό, βουτυρώνοντας το φύλλο κατά το τύλιγμα.

Όταν τελειώσετε με το πρώτο ρολό, πιέζετε με τα δύο χέρια τις άκρες του για να σουρωθεί προς το κέντρο και να μείνει το μισό σχεδόν σε μήκος.
Τραβάτε τη βέργα και κόβετε διαγώνια το σουρωμένο ρολό σε κομμάτια πλάτους 3 εκ. Χωρίς να χωρίσετε τα κομμάτια τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας σουρωμένα ρολά κομμένα σε κομμάτια.

Τα τοποθετείτε δίπλα-δίπλα σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφετε ξανά με όσο βούτυρο έχει περισσέψει.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 30-35 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού και το μέλι και το βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνετε το γλυκό μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Όταν απορροφήσει εντελώς το σιρόπι, χωρίζετε τους σαμσάδες και τους σερβίρετε σε πιατέλα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button