Απόψεις

Το Κτίριο Σαχτούρη έχει και αυτό τη δίκη του Ιστορία…

Γράφει η Αλεξάνδρα Λαμπαδαρίδου

Στο οίκημα Σαχτούρη, σε κάθετο δρόμο του Ρωμαϊκου Γιαλού και της Αγοράς της Μύρινας, ήδη λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες του Δήμου, στο  ισόγειο,  ενώ στον επάνω όροφο  μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στο έργο της Μαριας Λαμπαδαρίδου Πόθου και  επίκειται το άνοιγμα ακόμη μιας αίθουσας αφιερωμένης στους μεγάλους Ευεργέτες της Λήμνου.

Με αυτή την προοπτική το παρακάτω άρθρο της Αλεξάνδρας Λαμπαδαρίδου  δίνει όλα εκείνα τα στοιχεία της οικογένειας Σαχτούρη που έκανε τη δωρεά  του προαναφερομένου κτιρίου, το οποίο σίγα σίγα  αναπτύσσεται μέσα στο πνεύμα της Δωρεάς Σαχτούρη!   Ηλ. Κότσαλης

ΟΛΓΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ –  ΣΑΚΤΟΥΡΗ

Η Όλγα χήρα Αντωνίου Σακτούρη, ήταν θυγατέρα του ευεργέτη του Κοντοπουλίου Εμμανουήλ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. Γεννήθηκε στο Κοντοπούλι αλλά σε μικρή ηλικία  εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο με την οικογένειά της. Ο πατέρας της Εμμανουήλ Δημητριάδης  μοίρασε την αξιόλογη περιουσία που είχε στη Λήμνο, στις δύο κόρες του  Όλγα Σαχτούρη και Φωτεινή Κουκλέλη και εξέφρασε την επιθυμία του να φροντίσουν για την ανέγερση διδακτηρίου στο Κοντοπούλι. Μόνον η Όλγα  Σαχτούρη σεβάστηκε την επιθυμία του πατέρα της και συνέχισε το φιλανθρωπικό του έργο.

Η Όλγα Δημητριάδη είχε χαρακτήρα  εξαιρετικά  δυναμικό και γενναιόδωρο  και πρωταγωνιστούσε στις διάφορες εκδηλώσεις της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο. ιδιαίτερα  ως μέλος του γυναικείου τμήματος της Λημνιακής αδελφότητος Αλεξανδρείας. Σε αυτή τη δραστηριότητα  την βοηθούσε και η ιδιότητα του συζύγου της Αντωνίου Σαχτούρη, ο οποίος ήταν γιος του Ανδρέα Σαχτούρη, ή Σακτούρη, δισέγγονος της ιστορικής οικογένειας  του Υδραίου αγωνιστή του 1821 Δημητρίου Σαχτούρη. Ο Αντώνιος Σαχτούρης (1866-1954) είχε μεγάλο όνομα και  εξαιρετική  διπλωματική καριέρα  αφού υπηρέτησε  διαδοχικά ως Πρόξενος στις Σέρρες, είχε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, στη συνέχεια Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, Γενικός Πρόξενος στο Κάϊρο, Ύπατος Αρμοστής της Ανατολικής Θράκης και  στα τελευταία χρόνια της ζωής του Βουλευτής Ύδρας. Είναι φυσικό, δίπλα σε ένα τέτοιο σύζυγο, η νεαρή Λημνιά  Όλγα  να απέκτησε έντονη κοινωνικότητα,  κοσμοπολίτικες  συνήθειες και  ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι γάμοι του Αντωνίου Σακτούρη με την Όλγα Δημητριάδου έγιναν  το έτος 1915 και ο ίδιος στο βιβλίο του «Αναμνήσεις  εκ του διπλωματικού μου σταδίου» (σελ/121) γράφει τα εξής:  Ο γάμος  μου απετέλεσε το πλέον ευτυχές γεγονός της ζωής μου, διότι εύρον σύντροφον απείρων χαρισμάτων και αρετών, η οποία εγένετο και πολυτιμοτάτη συνεργάτις της εφεξής σταδιοδρομίας μου .Συνεμερίσθη βαθύτατα καταναούσα αυτάς, όλας μου τας ανησυχίας, τα πεποιθήσεις και πολλάκις αναπληρούσα το τότε αποκλειστικώς ευάριθμον προσωπικόν των προξενείων και της πρεσβείας «δεξί χέρι» είς όλα ήτο και σύμβουλος αγαθός. Δοξάζω πάντα τον Θεόν διότι έτυχα της απουδαιοτάτης και υψίστης εις τον βίον του ανθρώπου ευμοιρίας.

Και στη σελίδα 191 υπηρετών στην πρεσβεία της Βιέννης αναφέρει τα εξής. « Με τας προσπαθείας τας οποίας εκάμαμεν εγώ και η σύζυγός μου με σειρά δεξιώσεων, καλλιτεχνικών συγκεντρώσεων και γευμάτων, αι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Αυστρίας είχαν καταστεί εγκαρδιώταται.

Εις ένα γεύμα η σύζυγός μου είχε την έμπνευσιν να εμφανίσει έν μπλόκ παγωτού παριστών την Ακρόπολιν των Αθηνών με τον Παρθενώνα από κατάσπρη χυτήν ζάχαρι, αληθινήν μικρογραφίαν των αθανάτων  κιόνων του Ναού της Αθηνάς, το οποίο απέσπασε τον θα6υμασμόν των συνδαιτυμόνων..

Από δημοσίευμα του «Αλεξανδρινού ταχυδρόμου» το οποίο ανακτήθηκε στο διαδίκτυο  από τον Σύλλογο των Αιγυπτιωτών, (ΣΑΕ) την 1η Ιανουαρίου 2017, πληροφορούμαστε  τα εξής: Εν Αλεξανδρεία: Ι Ιανουαρίου 1916.

«Με την συνήθη επισημότητα εωρτάσθη χθές η πρώτη  του έτους σημαιοστολισθέντων των ελληνικών καταστημάτων και των οικιών των ομογενών. Η επίσημος δοξολογία ήτις ετελέσθη εις τον Ευαγγελισμόν συνεκέντρωσε πλήθος κόσμου, παρέστησαν δε εις αυτήν ο Γεν. Πρόξενος κ.Σαχτούρης  , μεθ’ ολοκλήρου  του προσωπικού του Προξενείου εν στολή, η δε φιλαρμονική ανέκρουσε τον Εθνικόν Ύμνον.»

Και συνεχίζει παρακάτω:

Εις το Προξενείον το απόγευμα εδέχθησαν επί τρίωρον εν τη οικία των ο κ. και η κ. Σαχτούρη. Και στη συνέχεια κατά την επίσκεψή των στο Νοσοκομείο, η εφημερίδα γράφει: Εις την εορτήν των ασθενών  η κ. Σαχτούρη απέστειλε ποσότητα δώρων και γλυκισμάτων.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την όμορφη κόρη του εκ Κοντοπουλίου Δημητριάδη    στο ρόλο της  οικοδέσποινας, δίπλα στον Πρόξενο σύζυγό της,  τον οποίον λάμπρυνε με την  παρουσία της.

Η Όλγα πολύ γρήγορα  προχώρησε μόνη στην εκπλήρωση  της ιερής υπόσχεσης προς τον πατέρα της και διέθεσε 400 λίρες Αγγλίας για την έναρξη του έργου ανεγέρσεως διδακτηρίου, έστω και χωρίς την συμμετοχή της αδελφής της Φωτεινής Κουκλέλη, που αρνήθηκε κάθε βοήθεια. Αρχικά διέθεσε 400 λίρες Αγγλίας για την έναρξη του έργου και ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε  από το Μητροπολίτη Λήμνου Στέφανο το έτος 1925. Αργότερα η Όλγα συμπλήρωσε το ποσόν για την αποπεράτωση του διδακτηρίου του οποίου το αρχιτεκτονικό σχέδιο είχε συνταχθεί από το αρχιτεκτονικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας.  Στην κτητορική επιγραφή του διδακτηρίου διαβάζουμε: «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΕΙΟΣ  ΣΧΟΛΗ» ιδρυθείσα εις μνήμην Εμμ. και Δέσπ. Δημητριάδου υπό της θυγατρός αυτών ‘Όλγας Αντωνίου Σαχτούρη  εν έτει 1925» Επί πολλά χρόνια η Σχολή  στέγαζε το νηπιαγωγείο.. Συνέχισε η Όλγα την προσφορά της στο Κοντοπούλι και δώρισε οικόπεδο στον αθλητικό όμιλο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»  που με τα χρήματα της πωλήσεώς του αγοράστηκε το σημερινό γήπεδο του Συλλόγου Ήφαιστος.

Η Όλγα Σαχτούρη πέθανε στο Κάϊρο  το έτος 1964 και με τη μυστική  διαθήκη της  από 5.12.1955, θέλησε πάλι να ευεργετήσει το Κοντοπούλι αλλά και τη Μύρινα. Στην ανωτέρω διαθήκη, μεταξύ άλλων,  υπήρχε και κωδίκελος , στον οποίο αναφέρεται ¨ότι: Κληροδοτώ στον Μητροπολίτη Λήμνου το εν τη νήσω ταύτη κτήμα μου  ονόματι: «ΚΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΠΑΡΆ ΤΟ ΧΩΡΊΟΝ Κοντοπούλιον». «Το Κτήμα αυτό περιλαμβάνει εκατόν εβδομήντα πέντε (175) στρέμματα αγρών και διακόσια (200) στρέμματα βοσκοτόπους,, στην ίδια περιοχή του Κοντοπουλίου. Τα εισοδήματα  αυτού θα διατίθενται για την   προικοδότηση απόρων νεανίδων εκ της πρωτευούσης της νήσου Λήμνου   ή εκ του χωρίου Κοντοπουλίου που διαμένουν σ’ αυτά κλπ. Δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε στον τοπικό τύπο  δημοσιεύτηκε κάποια πράξη διαχειρίσεως του κληροδοτήματος και δεν γνωρίζουμε καμία προικοδοτηθείσα Κοντοπουλιανή. Τελικά ο Ανδρέας Σαχτούρης , γιός της Όλγας, κληρονόμησε την οικία; Κατοίκησε σε αυτήν; Τα έπιπλα και σκεύη τι απέγιναν; Επί πλέον τα εισοδήματα της τεράστιας αυτής αγροτικής περιουσίας  μοιράστηκαν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της διαθήκης; Από το διαδίκτυο πληροφορούμαστε ότι ο δικηγόρος κύριος Παπουτσάκης  διεκδικεί δικαστικά με αγωγή του ποσοστό 6%  εκ της κληρονομίας αυτής, για εργασίες  οι οποίες όμως πουθενά δεν αναφέρονται μολονότι πέρασαν περισσότερα από 50 χρόνια από το θάνατο της Όλγας Σαχτούρη (το έτος 1964)

Ωστόσο  πολλά γεγονότα συνέβησαν με αποτέλεσμα  ο σκοπός  της διαθέτιδος μέχρι σήμερα να μην έχει εκπληρωθεί, μολονότι η διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος  αποτελείται από τον Μητροπολίτη Λήμνου και δύο άλλα αξιόλογα πρόσωπα. Ακόμα και η οικία της μέσα στην πόλη της Μύρινας, κοντά στο Ρωμέϊκο γιαλό, η οποία προ διετίας περίπου έχει αναπαλαιωθεί, δεν φέρει  στην πρόσοψή της το όνομα της διαθέτιδος, όπως ορίζεται στη διαθήκη. Είναι  ωραίο να  φαίνεται στο νησί μας το ένδοξο όνομα της οικογενείας Σαχτούρη  και θα πρέπει να τοποθετηθεί στην είσοδο της οικίας  σχετική πινακίδα με το όνομα:

 ΟΙΚΙΑ ΟΛΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ  – ΣΑΚΤΟΥΡΗ

 

     

Αλεξάνδρα Λαμπαδαρίδου    Μάρτιος 2019

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button