Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – νηστίσιμη αγιορείτικη σούπα με μανιτάρια

Τι θα φάμε σήμερα – νηστίσιμη αγιορείτικη σούπα με μανιτάρια

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

 Τα μανιτάρια σαν υλικό για μαγείρεμα είναι πολύ εύκολο να το βρει κανείς όλο το χρόνο στο σουπερμάρκετ ή τη λαϊκή αγορά.

Τα περισσότερα φυτρώνουν στην επιφάνεια των αγρών ή του δάσους. Υπάρχει όμως και μια ποικιλία που φυτρώνει μέσα στο χώμα και ονομάζεται τρούφα.

Το μάζεμα του μανιταριού στη φύση είναι πολύ δημοφιλές στην δυτική και βόρεια Ευρώπη. Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, δικαιολογημένα πολλές φορές προκαλούν φόβο στους ανθρώπους. Γενικά, πρέπει να μαζεύει κανείς για τροφή μόνο τα είδη των μανιταριών των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα. Για σιγουριά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο μανιτάρια που καλλιεργούνται.

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής “αμανίτης”.

Οι περισσότερες σούπες με μανιτάρια είναι βελουτέ, δηλαδή με πολτοποιημένα μανιτάρια. Η σημερινή συνταγή είναι με ολόκληρα.

Η αγιορείτικη μανιταρόσουπα είναι ένα πιάτο πανεύκολο, εξαιρετικά θρεπτικό και συγχρόνως απίστευτα νόστιμο και φίνο, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε  το ταχίνι να το αντικαταστήσετε με ένα αυγό, ενώ ταιριάζει τέλεια και το φρεσκοψημμένο μπέικον!

ΥΛΙΚΑ

600γρ. φρέσκα μανιτάρια ή 1 κονσέρβα μεγάλη
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι μέτριο, ψιλοκομμένο
Λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Χυμό 2 λεμονιών
4 φλυτζάνια νερό
4 κουταλιές ταχίνι
1 φλυτζάνι λάδι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

πί το έργον:

Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο αν είναι μεγάλα, τα πλένουμε ή τα στραγγίζουμε από το χυμό τους, αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με το λάδι  όπου τα σοτάρουμε πολύ καλά, για να βγάλουν όλο το νερό τους. Κατόπιν προσθέτουμε αν επιθυμούμε, λίγο σπανάκι και μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, λίγο αλάτι και τ’ αφήνουμε να βράσουν.
Λίγο πριν βράσουν τελείως, προσθέτουμε και τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει καλά και σ‘ ένα μπολ έχουμε το ταχίνι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι ή τοποθετούμε το μείγμα στο μπλέντερ. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας. Όταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σούπα, θα ανάψουμε πολύ χαμηλή φωτιά, γιατί το ταχίνι κόβει.
Ας σημειωθεί ότι, αν δεν νηστεύουμε, το ταχίνι μπορεί να αντικατασταθεί με ένα αυγό.

(Πηγή: monastiriaka)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button