Θα μπορούσε να είναι η Λήμνος!
Θα μπορούσε να είναι η Λήμνος!
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Την ψήφισαν οι Άγγλοι ως ένα νησί καλύτερο κι από τις Σεϋχέλλες, παίρνοντας ως κριτήριο ότι έχει πάρα πολλές παραλίες.
Κι όμως, δεν ήταν η Λήμνος!
Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής και δεκάδες νησιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, μπορεί με σιγουριά να ξεχωρίζει και να κερδίζει πρωτιές παγκοσμίως. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει διακριθεί πολλές φορές για τις παραλίες της αλλά και τις όμορφες γωνιές της γενικότερα.
Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η Σκιάθος, που σε ψηφοφορία έχει αναδειχθεί ψηλότερα και από τις Σεϋχέλλες. Ένα νησί που κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους θαυμαστές για πολλούς λόγους με τις παραλίες της να είναι ένας από αυτούς.
Την Σκιάθο την αποκαλούν συχνά ως τη μικρή κοσμοπολίτισσα των Σποράδων. Κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πολύς νέος κόσμος, που θέλει να περάσει καλά, επισκέπτεται τις ωραίες παραλίες της και να διασκεδάζει.
Αυτά έκαναν τους αναγνώστες του πασίγνωστου βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Conde Nast Traveller» για να την επιλέξουν ως το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως για εκείνη το 2019. Και μπήκε στη λίστα πιο ψηλά ακόμη και από τις Σεϋχέλλες.
Είναι αλήθεια ότι διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες, τις Κουκουναριές, όπου η άμμος λάμπει σαν χρυσάφι, κι άλλες όπως η Μεγάλη Άμμο, α Λαλάρια και τις Αχλαδιές με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά που σε μαγνητίζουν. Εκτός από τις παραλίες, το νησί αυτό έχει κι άλλα μυστικά και αξιοθέατα, όπως π.χ. το σπίτι του διάσημου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στο νησί της Σκιάθου, καθώς επίσης αρκετά νεοκλασικά κτίρια. Τέλος, η Σκιάθος διαθέτει ένα από τα αεροδρόμια του Αιγαίου που σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα και η προσγείωση είναι πολύ εντυπωσιακή.
Εάν κάποιος διαβάσει όλα αυτά χωρίς να τού πουν το όνομα του νησιού, το πιο πιθανό είναι να σκεφτεί ότι πρόκειται για τη Λήμνο.
1) Ως προς τις παραλίες. Καμία σύγκριση με τις αμέτρητες αμμουδερές παραλίες που διαθέτει η Λήμνος. Εξήντα οκτώ (68) για την ακρίβεια οι παραλίες στη Λήμνο. Όλες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.
2) Ως προς το ενδιαφέρον των νέων. Δεν υπάρχει πιο αγαπητό μέρος από τον εκτεταμένο κόλπο του Κέρους της Λήμνου, εκεί όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο νέοι από όλο τον κόσμο για τους διεθνείς θαλάσσιους αγώνες.
3) Ως προς τα παραδοσιακά σπίτια. Όλος ο Ρωμέϊκος Γιαλός στη Μύρινα είναι στολισμένος με πανέμορφα αρχοντικά. Εδώ στη Μύρινα δίδαξε ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Δημήτρης Γληνός και στο Κοντοπούλι έγραψε το «Καπνισμένο Τουκάλι» και τα άλλα αριστουργήματα του ο Ρίτσος.
Ο Δημήτρης Γληνός υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στο νησί της Λήμνου. Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και αργότερα συγγραφέας και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1882 στη Σμύρνη. Αποφοίτησε από την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης, την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα σπούδασε στην Ιένα και τη Λειψία της Γερμανίας παρακολουθώντας μαθήματα φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και πειραματικής ψυχολογίας. Μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον το συγγραφικό του έργο με διεθνή αναγνώριση.
4) Να μη ξεχνάμε το υπερσύγχρονο και διεθνές αεροδρόμιο της Λήμνου, από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα στην Ελλάδα.
5) Όσο για τα υπόλοιπα αξιοθέατα της Λήμνου, είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα: Αμμοθίνες (η ελληνική Σαχάρα), Παναγία Κακαβιώτισσα (μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή μέσα στο βράχο), ανεμόμυλους, 48 κατάλευκα ξωκλήσια, τα πετρόχτιστα σπίτια, 54 ελάφια μέσα στο επιβλητικό ενετικό Κάστρο, αγίασμα στον Κότσινα, πινακοθήκη στον Κοντιά, λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού, δύο συμμαχικά νεκροταφεία (στο Μούδρο και το Πορτιανού), αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο ναυτικής τέχνης και σπογγαλιείας (στη Νέα Κούταλη), το γοητευτικό μονοπάτι στην Παναγία Κακαβιώτισσα, το γραφικό Διαπόρι, τους σμιλεμένους από τη θάλασσα βράχους στα Φαρακλά, τη σπηλιά του Φιλοκτήτη στο Καβείριο, το αρχαιότερο βουλευτήριο στην Πολιόχνη, το αγίασμα και τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα στον Κότσινα, και πολλά άλλα, όπως το πανέμορφο και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με θέα το Άγιο Όρος!
Κάποιος πρέπει να μιλήσει στους ξένους για τη Λήμνο!